Parádsasvár környezetében és a Mátrában igazán a túrázás a vonzó tevékenység. A faluban pihenők különböző turista utakon juthatnak el a környék legszebb helyeire. Különösen kedvelt túraút a Kékestetőre vezető sárga sáv jelzésű Rákóczi turistaút és a Galyatetőre vivő piros keresztes út.

Lovaglásra Parádfürdőn a Cifra Istálló mögötti lovaspályán időszakosan van lehetőség. A közelben horgászni, Bodonyban és Recsken lehet.

Télen a közeli kékesi és mátraszentistváni sípályák várják a sísport szerelmeseit.

Ezenkívül falunappal, majálissal, farsangi felvonulással, éjszakai túrákkal teszik a helyiek érdekesebbekké a vendégek itt töltött pihenőnapjait.

2023 óta a Dumaszínház legújabb, természetközeli rendezvényhelyszíne Parádsasváron van. A Mátra ölelésében, az egykori üveggyár garázsában alakították ki a természetre nyitott színházukat.

Országos hírű, több évtizedes múltú folklór és palóc gasztronómiai esemény a Parádi Palócnapok programsorozata.

Túrázás, kirándulás

A településünkről az országos turistajelzést követve vagy közlekedési eszközzel (autóval, menetrend szerinti autóbusszal) eljuthatunk a Kékéstetőre (https://kekesteto.hu/) (a tv torony kilátóként is működik, körpanorámával) és Galyatetőre is. Itt érdemes megnézni (és felmenni) a Galya-Kilátót, amely 2014-ben elnyerte a Média Építészeti Díjat (mind a szakmai, mind pedig a közönség első helyét) (http://www.galyakilato.hu/).

Parádsasvár és közvetlen környékének (hegyek, völgyek, patakok, erdők) jobb megismerése érdekében a Vendégházunk kilenc egyedi, részletesen kidolgozott séta- és túraleírást készített érdeklődő vendégei számára. Ezek az utak nincsenek leírva az útikönyvekben és többségében nem a jelzett turista utakon vezetnek. Az utak közül kettő a településen belül, egy pedig burkolt (makadám) erdei úton erdők-hegyek között vezet, a többi erdei utakon, ösvényeken.

Parádsasváron és környezetében települési túrajelzéssel két túraútvonal is kijelölésre került, amely bejárható: a Sós-cseri túra és a Gesztenyés körtúra.

A szomszéd településen (Parádfürdő) egyedülálló természeti látványosság az Ilona-vízesés. Az Ilona-völgyben csodálatos látványként fogad bennünket a patakmeder vadregényes szikláira kb.: 10 m magasból lehulló vízsugár (hazánk három vízesése közül a legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga) (https://hu.wikipedia.org/wiki/Ilona-v%C3%B6lgyi_v%C3%ADzes%C3%A9s, http://kirandulastippek.hu/matra/ilona-volgyi-vizeses)

Sirokban érdemes felkeresni a felújított Siroki várat https://www.sirokivar.hu/.

Látnivalók

Parádsasváron 2014-ben elkészült a Kristály Galéria, amely a nagy múltú, több mint háromszáz éves Parádsasvári Üveggyár történetének és termékeinek állít emléket (https://kristalygaleriaparadsasvar.ewk.hu/, https://www.facebook.com/paradsasvari.kristalygaleria/).

Ha üvegfúvást szeretnének megtekinteni és kipróbálni, akkor látogassanak el Art Glass Parád Kft-hez (https://a-paradsasvari-uvegmanufaktura.business.site/, https://www.facebook.com/Uvegmanufaktura/)

A faluban ólomkristály csiszoló vállalkozás is működik, ahol meg lehet nézni a műhelyt és a termékeket, kipróbálni a csiszolást és termékeket vásárolni http://laszlokristaly.hupont.hu/)

Parádfürdőn nem lehet kihagyni a látnivalók közül a Cifra Istállót sem, ahol ma Kocsimúzeum van (https://www.mmkm.hu/hu/kiallitasaink/kocsimuzeum-a-paradi-cifra-istalloban).

Parád központjában található Asztalos Johák fafaragó mester kiállítása, és a település legjelentősebb műemléke a Palócház (http://www.parad.hu/latnivalok.php).

Recsken Bányászati kiállítás látható, és kihagyhatatlan a Nemzeti Emlékpark felkeresése, amely a kényszermunkatábor helyén került kialakításra (http://www.recsk.hu/?module=news&action=show&nid=173836).

Gyöngyösön ajánljuk figyelmükbe: Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteményét a „Gyöngyös Szent Bertalan templom kincstára” megtekintését, amely elnyerte a 2015-ös Év Múzeuma díjat (http://www.szentbertalankincstar.hu/).

Érdekes lehet megnézni Gyöngyösön az Orczy kastélyban a Mátra Múzeumot (https://matramuzeum.nhmus.hu/hu).

Gyöngyöstől 10 km-re, Gyöngyösoroszi községen túl, Magyarországon egyedülálló méretű ásványgyűjtemény látható az Ásványok Házában (http://matracsillaga.eu/). A 600 négyzetméteren elhelyezkedő állandó kiállítás több mint 3000 ásvánnyal, ebben legalább 700 darabos mátrai és a gyöngyösoroszi ércbányából származó gyűjteménnyel, bányászati és geológiai emlékekkel várja látogatókat.

Gyöngyöstől a Mátra felé a 24. sz közút jobb oldala mellett található a Farkasmályi pincesor,(http://www.matrainfo.hu/bor_tortpince.php), ahol nemcsak bort lehet vásárolni, hanem borkóstoláson is részt lehet venni.

Wellness lehetőségek és gyógygázfürdő

A környékbeli Wellness & Spa közül kiemeljük a legközelebbit, a Bükkszéki Gyógy- és Strandfürdőt, amely Salvus vizével mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas http://www.bukkszekfurdo.hu/.

Lényegében ugyanarra a meszes vízre települt az Egerszalóki Spa & Gyógy- és Termálfürdő valamint a Demjén Cascade Resort, Barlangfürdő és SPA (https://salirisresort.hu/furdo-strand, https://demjencascade.hu/).

Mátrai különlegesség a Mátraderecskei Széndioxid Gyógygázfürdő (https://www.mofetta.info/), ahol a természetes úton feláramló széndioxidot, a MOFETTÁT használják az érrendszeri, magas vérnyomás, cukorbetegség érszövődményei kezelésére.